Priča o zavjesama stara je koliko i prozor koji po želji propušta ili zaklanja svjetla koliko nam treba.
Ono što smo naučili kroz iskustvo je da Zavjesa može privlačiti poglede na prozor i sasvim odvući pažnju s ostatka prostorije ili pak toliko sakriti prozor da se pogled prebacuje na druge elemente prostorije.
Mogu se postavljati od stropa do poda, te do ili malo ispod prozorske klupice ili jednostavno po želji vlasnika.
Odluku o tome treba donijeti nakon uzimanja u obzir proporcija i veličine prostorije.
Zavjese su i važan modni detalj koji govori o ukusu ili raspoloženju vlasnika.
Zavjese su točka na i lijepom osjećaju koji pridonosi da se negdje osjećamo ugodno, zadovoljno, opušteno…
Način postavljanja i vrsta uzorka ovisi o tome da li želite istaknuti visinu prostora iliširinu prozora i zidova.
Prije samog odabira zavjese, potrebno je zamisliti kako zavjesu objesiti, a sve to opet zavisi o količini tkanine, te predmetima i namještaju u prostoriji.
Duže zavjese će vizualno produžiti prozor i naglasiti visinu prostorije, a povezivanje zavjesa trakom ili posebnim držačima može vizualno proširiti prostor.
Kraće zavjese do prozorske klupice ili u visini između prozorske klupice i poda, obično je to između prozorske klupice i  radijatora, daju prostoriji ležerniji izgled i usmjeruju pažnju na detalje samog prozora poput cvijeća na prozorskoj klupici ili pogleda kroz prozor.Ovakve zavjese često srećemo u kuhinji.

Boje
Ako želite da centar prostorije bude na namještaju, tepihu ili slici na zidu, svakako bi trebalo izabrati zavjese neutralnih ili prirodnih boja, te jednostavan stil.
Za one koji žele pogled prostorije usmjeriti prema prozorima, namještaj će birati u neutralnim bojama i stilu, a zavjese će biti jarkih boja ili s jačim stilskim detaljima.
Mirnoj sobi tople nijanse crvene, žute ili ružičaste udahnut će život, dok će hladne nijanse poput sive, bijele ili plave dati prostoriji smirujući ton.